Herzlich Willkommen an der
Professur für Bewegung, Ernährung und Gesundheit!

Unser übergeordnetes Ziel ist es die Wechselwirkungen zwischen Ernährung und Bewegung zu verstehen und herauszufinden, wie wir dieses Wissen zur Verbesserung der menschlichen Gesundheit und Leistungsfähigkeit nutzen können. Besonderes Interesse gilt den vielfältigen Möglichkeiten, wie Bewegung den Energiehaushalt beeinflusst und wie akute, sowie chronische Unter- oder Übernährung die Regulierung von Körpergewicht, Körperzusammensetzung, Stoffwechsel und Gesundheit des Bewegungsapparates beeinflusst.

Aktuelles

Our recent publication in the International Journal of Sports Medicine seeks to parallel and examine differences between the cellular and molecular effects of exercise with those of cold exposure on white and brown adipose tissue. White adipose tissue is the storage form of fat,... [mehr]

Our recent publication in the European Journal of Applied Physiology examines the response of anabolic hormones, namely Growth Hormone and Insulin-like Growth Factor-1, to a heavy weightlifting session during weight loss. These hormones are important because they help mediate the... [mehr]

Prof. Köhler was part of a new publication in the journal PLoS ONE led by Dr. Maital Neta from the University of Nebraska-Lincoln (USA). The publication addressed the question whether people who are physically more active are more “positive” – that is, do they interpret situations... [mehr]

Chaise Murphy, PhD student at our Professorship, recently published a manuscript in the Journal of American College Health. With this paper, the aim was to answer whether normal college women exhibit relationships between eating behavior traits (e.g. dietary restraint, body... [mehr]